Wigglekart.se

Slipa golv och trappa korrekt

Det är få saker som fräschar upp ett hem som ett nyslipat trägolv och trätrappa. Med rätt efterbehandling i till exempel olja eller lack, får du både ett finare hem och högre värde på huset. Ett trägolv i gott skick är tidlös design som dessutom är mer miljövänligt eftersom du tar tillvara på det gamla.

En nyslipad trappa eller ett trägolv med slutbehandling i olja eller lack – det kräver lite extra jobb och underhåll, men det är svårslaget. Att slipa trappa eller golv själv kan dock vara svårt att göra korrekt. Det finns många feltramp du kan göra om du inte vet vad du gör. Att låta ett proffs utföra det är i de flesta fall den bästa lösningen.

Så får du ett snyggare och säkrare golv

Golvfirmor har i dag fantastisk utrustning som gör golvslipning enklare. Dammfri slipning är ett koncept som på senare år blivit standard, vilket innebär att städningen efteråt inte är så jobbig som den en gång var. Tekniken kring inoljning eller lackning av golv är bemästrad sedan länge. Golvet kommer hålla och vara fint under flera decennier. Några av fördelarna med trägolv är:

  • Neutral, lyxig och tidlös design
  • Kan öka värdet på huset
  • Minimerar risken för stickor i fötterna
  • Snällt mot miljön eftersom du bara fixar till något som redan finns

Hållbarheten är direkt beroende av hur väl skador lagas och hur ofta golvet underhålls. Det krävs generellt inte mycket arbete, men det kan vara bra att rådgöra med en golvspecialist kring vilka rutiner som passar bäst.

Låt proffsen slipa din trappa

Om du känner till hur golvslipning går till och har lite erfarenhet, är det så klart inget fel med att prova själv. Kom dock ihåg att slipning av golv och trappa är två helt olika saker. Att slipa en trappa innebär enormt mycket mer jobb eftersom det är fler hörn, mindre ytor och generellt svåråtkomliga områden.

Ge dig därför alltid på att göra golvet själv, innan trappan. Många väljer att slipa golvet själv och sedan anlita ett proffs för trappan. Både plansteg, sättsteg och vangstycke behöver slipas i de flesta fall och att göra det själv kan vara mycket tidskrävande och inte ge ett lika bra slutresultat.