Wigglekart.se

Så sköter du en akvariefisk

Ett husdjur står högt upp på många barns önskelista. Husdjur som hund, katt eller kanin kräver en del plus att allergi mot pälsdjur är ganska vanligt förekommande. Därför är fiskar ett praktiskt husdjur som fungerar för alla.

Hemakvariumscen med växter och fiskarAkvariefiskar är roliga, relativt lättskötta och färgglada husdjur som glädjer hela familjen. Även väldigt små barn som inte klarar av ett eget husdjur kan titta på de glittrande fiskarna i den spännande undervattensmiljön. Ett akvarium blir även en lugnande och vacker del av inredningen i t.ex. ett vardagsrum. Detta kan ge extra trevnad och fungera avstressande om du jobbar mycket hemifrån.

Så här mår dina fiskar bra

När du väljer fiskar till akvariet är det dels viktigt vilken akvarievolym de har att simma i, dels vilken vattentemperatur det är i akvariet. Rätt temperatur ordnar du med en doppvärmare för akvarium som anpassar värmen så att fiskarna trivs. Det är också viktigt att hålla akvariet rent, använd gärna en algskrapa till glasväggarna.

”En stor del i skötseln är hur man byter vattnet i sötvattensakvariet”

skriver Vi i Villa i en artikel om hur du byter vatten i ditt akvarium. Tänk på att värma vattnet du fyller på till rätt temperatur och att inte använda starka diskmedel när du rengör akvariet eller inredning som fått alger på sig. Ett bra verktyg för rengöring är en slamsugare som suger upp sand eller grus och filtrerar bort fin smuts från bottenunderlaget. Mata inte fiskarna för mycket, då blir vattenkvaliteten dålig pga matrester som ruttnar i botten av akvariet.

Ett annat tips är att skaffa fiskar som trivs med varandra så att de inte bråkar eller äter upp sina akvariekompisar. Det finns regler för hur fiskar ska skötas så läs även på dessa!